• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Klaar voor sectorale routekaart verduurzaming onderwijsvastgoed

13 mei 2020

Hoe creëer je inzicht in investering en rendement?

Om de klimaatdoelstellingen te behalen is er de afgelopen jaren veel in gang gezet om schoolgebouwen te verduurzamen. De VNG stelde routekaarten per sector op, om ervoor te zorgen dat gemeenten en onderwijsbesturen zoveel mogelijk worden ontzorgd in de route naar verduurzaming. 

Als alle schoolgebouwen in 2030 over een A-label moeten beschikken en in 2050 energieneutraal moeten zijn, staan we aan de vooravond van een enorme investerings- en verduurzamingsopgave waarin goed samenspel tussen gemeenten en schoolbesturen noodzakelijk is. Gemeenten hebben de zorgplicht, ze zijn verantwoordelijk voor een goed onderwijsgebouw passend binnen de geldende wet- en regelgeving (met normbekostiging) én ze hebben hun gemeentelijke duurzaamheidsambities. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor goed onderwijs, daarbij fungeren ze als een goed huisvader voor het in stand houden en exploiteren van de onderwijsgebouwen. Hiertoe worden instrumenten en mogelijkheden gecreëerd op het vlak van programmeren (via IHP’s) en verruiming van de investeringsmogelijkheden.

Sectorale routekaart 

De gedeelde verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat er op portefeuilleniveau (gemeentelijk niveau of per schoolbestuur) gekeken moet worden naar onderwijshuisvesting. Inzicht in kosten en besparingen is nodig om strategische keuzes te maken over het doorvoeren van verschillende maatregelen of wellicht het afstoten of slopen van bestaande gebouwen. Dit kost veel tijd en geld. De sectorale routekaart voor onderwijs spreekt over veel CO2 winst door het toepassen van vervangende nieuwbouw voor scholen gerealiseerd vóór 1992. Dit heeft enorme invloed op hoe wordt gekeken naar verduurzaming van onderwijsgebouwen en IHP’s. Hiervoor heeft abcnova een sturingsinstrument ontwikkeld dat voorziet in een slimme analyse met indeling en prioritering waarin de gebouwen worden verduurzaamd. Hiermee krijgen gemeenten en schoolbesturen op het juiste abstractieniveau inzicht waarmee voor de komende jaren de strategie wordt bepaald en waarop kan worden gepland en gestuurd op portefeuilleniveau. 

Rowin Oosterink en Sjoerd Groen schreven voor Schooldomein onderstaand artikel en bieden praktische handvatten om de verduurzamingsopgave met ons sturingsinstrument aan te pakken.

Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen. 

Afbeelding artikel voor website

Wilt u weten hoe het sturingsinstrument u kan helpen, neem dan contact op met Rowin of Sjoerd. Eerder verscheen in Schooldomein het artikel van onze huisvestingsadviseurs Sytske Ypma en Sarah Heemskerk. Wilt u deze nog een keer lezen, klik dan hier.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Klaar voor sectorale routekaart verduurzaming onderwijsvastgoed
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.