• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

BLOG | Gasloze monumentale panden. Een utopie?

11 februari 2019

In 2015 was ik voor het eerst in Sneek voor, hoe kan het ook anders, een zeilweekend. Ik weet nog goed dat ik aangenaam verrast was door de vele monumentale gebouwen in de stad. Met name het oude imposante stadhuis aan de Marktstraat maakte toen grote indruk. Dat ik een jaar later als projectmanager in dezelfde stad aan de slag ging met het toekomstbestendig maken en verduurzamen van een groot aantal monumentale gebouwen in de binnenstad, had ik toen nog niet kunnen bedenken. 

Monumentale panden van het gas af, daar wil ik het graag in deze blog over hebben. Het lijkt een utopie, maar de gemeente Súdwest-Fryslân, Streekagenda Noardwest Fryslân en de provincie Groningen laten het tegendeel zien. Zo pakken we samen met de gemeente Súdwest-Fryslân de centrale gemeentelijke huisvesting aan, een aanpak die past in de duurzaamheidsambitie van de gemeente en de voorbeeldrol die ze daarin willen spelen. Dit doen we ook voor het Provinciehuis Groningen. Hier verduurzamen we de gevel en het dak om zo een hogere isolatiewaarde te realiseren. Ook wordt warmteopwekking omgezet naar een gasloze installatie.

Bij het toekomstbestendig maken van monumentaal vastgoed loop je tegen meerdere uitdagingen aan. Uitdagingen die vaak niet worden aangegaan, omdat de regels voor monumentaal vastgoed minder scherp zijn. Dit vraagt veel creativiteit en innovatieve oplossingen in de zoektocht naar de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Voorbeeld hiervan is de hoge monumentale trouwzaal met goudleerbehang in de trouwzaal van de gemeente Súdwest-Fryslân in Sneek. Met alle betrokken stakeholders hebben we gekeken hoe we deze monumentale ruimte toch kunnen optimaliseren voor het gewenste gebruik. Aan het interieur kunnen we niets veranderen, maar de twee rookkanalen aan weerszijden van de zaal en een lege zolder, maakte dat we een inblaas- en afzuiglocatie konden realiseren zonder dat het afbreuk doet aan de historische uitstraling. We kunnen de ruimte nu comfortabel en efficiënt klimatiseren en daarmee wordt ook deze ruimte toekomstbestendig en duurzaam.

Constructief samenwerken

Om tot dit soort creatieve en innovatieve methoden te komen is een goede samenwerking essentieel. Een constructieve en respectvolle houding binnen een zorgvuldig samengesteld team is hierin belangrijk. Daarom kiezen wij vaak bewust om naast externe adviseurs op het gebied van bouw- en installatietechniek ook een medewerker van cultureel erfgoed en beheer aan het team toe te voegen. Mijn rol in dergelijke projecten is om binnen de verschillende belangen tot het gezamenlijke doel te komen en de maatregelen te vinden die leiden tot een gedragen en wenselijk eindresultaat. Behoud van het monument en de monumentale waarde, maar dan wel duurzaam.

Kracht van cultureel erfgoed

Deze voorbeelden laten zien dat het kan. Want als ik over 20 jaar door Sneek loop wil ik niet constateren dat ons cultureel erfgoed een smet is op onze duurzame leefomgeving. Wij en de toekomstige generatie moeten kunnen genieten en trots zijn op ons cultureel erfgoed. Juist deze gebouwen moeten duurzaam en toekomstbestendig zijn, zodat zij nog jarenlang het verhaal van onze geschiedenis kunnen vertellen. Het is prachtig nieuws dat we in het hele land steeds meer mooie voorbeelden zien van verduurzaming en herinvulling van (rijks)monumentale gebouwen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, kom dan naar het Duurzaam Gebouwd Congres op 14 februari, waar ik een workshop geef omtrent dit onderwerp. 

 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
BLOG | Gasloze monumentale panden. Een utopie?
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.