• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Bouw jij ook met de buurt aan plekken met identiteit?

20 maart 2019

Op donderdag 14 maart mocht abcnova een interessante case verzorgen op het event Bouwen aan plekken met identiteit van The Missing Link erfgoedadvies. Deze case stond in het teken van participatie binnen gebiedsontwikkeling. De buren en de toekomstige bewoners van een gebied zijn de experts en daarom zeer waardevol bij de herbestemmingen van gebieden. Iedereen heeft zijn eigen verhalen over, of herinneringen aan, een gebied. Nu blijft de vraag: hoe neem je deze mensen mee in het vormen van een nieuwe gebiedsvisie? Hoe borg je de huidige identiteit van de plek bij herbestemming? En hoe creëer je draagvlak voor ontwikkelplannen?

Om hier antwoord op te geven namen onze collega’s Jurriën de Jong en Arthur Meerloo samen met Thomas van den Berg, landschapsarchitect van KuiperCompagnons, 20 professionals mee in een speedcursus PPBS (Publiek Private Buurt Samenwerking), met als voorbeeld het project Betondak Arkel. Als abcnova zijn we namens de grondeigenaar betrokken bij dit project als procesmanager. Van 2016 tot 2017 waren we in deze rol verantwoordelijk voor het opzetten van de gesprekken met de omwonenden. Dit voormalige fabrieksterrein wordt namelijk getransformeerd naar een woon-, werk- en leefgebied. Wij hebben hier de nauwe samenwerking gezocht met de buurtbewoners en vele gesprekken gevoerd om tot een gedragen en flexibel plan te komen. Dit traject hebben we op dit event in drie kwartier weten na te bootsen.

foto schetsblok 1

Aan de hand van de geschiedenis van het Betondak kon men ideeën opstellen voor het gebied. Belangrijke spelregels als ‘geen idee is te gek’, ‘respecteer elkaar’, maar ook ‘wees kritisch/verbeter elkaar’ leidden tot mooie ideeën zoals Arkel Beach, freerunning met betonbuizen en een boslaan. Deze ideeën kwamen tot leven op het schetsblok van Thomas, waardoor het gebied direct vorm kreeg.  

Deze gedragen ideeën staan aan de basis van de identiteit van het gebied en zullen daarom succesvol zijn. Net als in de sessies die wij met de bewoners en participanten hebben gerealiseerd. Wij kijken terug op een mooie en geslaagde case.  Wilt u meer weten over PPBS? U kunt het lezen in ons magazine of neem contact op met Jurriën de Jong en Arthur Meerloo.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Bouw jij ook met de buurt aan plekken met identiteit?
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.