• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

BLOG | Gemeentelijke herindeling

22 november 2017

"Bent u een fusiegemeente na gemeentelijke herindeling? Denk goed na over uw objecten en het zo passend mogelijk faciliteren van uw inwoners met maatschappelijke voorzieningen, ook in de toekomst."

Vandaag vinden in de provincie Groningen de eerste verkiezingen voor de gemeentelijke herindeling plaats. De twee fusiegemeenten Westerwolde en Midden-Groningen bijten het spits af.

In 2015 deed onze collega Anne Bolster onderzoek naar deze herindeling. Wat gebeurt er met het onderwijsvastgoed en de spreiding als je over de gemeentegrenzen heen kijkt? Haar conclusies in een notendop: 

  • Aanbod, vraag en beleid zijn niet (meer) op elkaar afgestemd
  • Verschillen (cultuur, behoeften, gedrag) tussen platteland spelen een rol
  • Verschillen tussen krimp- en groeigebieden spelen een rol
  • Een efficiëntere scholenspreiding is mogelijk in 5 dorpen en 14 buurtschappen

De vastgoedportefeuilles van de beoogde nieuwe gemeenten zijn nu al onderwerp van gesprek. Er wordt gezegd ‘stoot vastgoed niet te snel af’. Hier zit een kern van waarheid in, want deze herindeling vormt hét moment om eerst eens goed naar je totale vastgoedportefeuille te kijken. Wat heb ik als nieuwe gemeente allemaal tot mijn beschikking en wat heb ik in de toekomst aan maatschappelijke voorzieningen nodig? Een paar jaar geleden hielp abcnova fusiegemeente Oldambt hiermee. De gemeente was 'ineens' betrokken bij 250 accommodaties met een totaaloppervlak van circa 80.000 m2. Op basis van aanbod, vraag en beleid hebben wij samen met de gemeente de nieuwe voorzieningenspreiding bepaald waarbij onderscheid is gemaakt in stedelijke kern, basisdorp en buurtschap.

Wij benadrukken nogmaals: denk goed na over uw objecten en het zo passend mogelijk faciliteren van uw inwoners met maatschappelijk voorzieningen, ook in de toekomst. Geldt dit ook voor u en vindt u het fijn als we eens met u meekijken? Neem gerust contact  met ons op, onze experts staan u graag bij.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
BLOG | Gemeentelijke herindeling
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.