• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Iconische watertoren weer terug in straatbeeld Zwolle

04 december 2018

Vorige week is de watertoren aan de Turfmarkt officieel geopend door de wethouder. De watertoren uit 1892 is getransformeerd naar een bijzondere woontoren waarin de historie van de toren duidelijk is vormgegeven. abcnova is in opdracht van Amvest verantwoordelijk geweest voor het kwaliteitsmanagement en de directievoering van dit bijzondere project.

watertoren rtc oost 1

Foto © Peter Denekamp

De watertoren kent een turbulente geschiedenis. Deze oorspronkelijke klassieke watertoren was jaren niet meer zichtbaar voor de Zwollenaren. In 1959 werd na een ongeluk door vallende stenen de originele toren omgeven door een stenen muur. Het ontwerp van de architect, 19 het atelier, brengt als het ware de toren opnieuw tot leven. In 2017 is gestart met de ontmanteling van deze extra toren en werd de originele vorm weer zichtbaar. Om 21 loftappartement te realiseren werd op de zevende verdieping twee meter in de breedte aangebouwd. Via een schacht aan de zijkant van de toren zijn een lift en trappenhuis gerealiseerd die toegang verschaffen tot de woningen. Er zijn in het ontwerp en de realisatie van de woontoren zo veel mogelijk oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Zoals de karakteristieke watermeter die nu terugkomt in het trappenhuis, maar ook de oude vensterbanken zijn gebleven, zodat de geschiedenis duidelijk zichtbaar blijft.

abcnova was in goede samenwerking met Amvest en Nijhuis Bouw verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement en directievoering van de grootschalige transformatie. Dit hield onder andere de verantwoordelijkheid voor het bewaken van de planning, kwaliteit, kosten, budget en de veiligheid van de bouw in.

 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Iconische watertoren weer terug in straatbeeld Zwolle
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.