• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Kennissessie Toekomstbestendig Huisvesten

19 juni 2019

Vorige week organiseerden wij een kennissessie over toekomstbestendig huisvesten en hoe gemeentelijk vastgoed kan dienen als katalysator voor de leefomgeving van morgen. Deze sessie werd door gemeenten in het noorden van ons land bezocht. Gemeenten willen graag het goede voorbeeld geven als het gaat om de verduurzaming van hun vastgoedportefeuille. De vraag die daarbij speelt is hoe je concreet aan de slag gaat. En waar begin je?

RDW als voorbeeld

De kennissessie vond plaats op het kantoor van de RDW in Veendam, een van de renovatieprojecten waarvoor abcnova het proces- & projectmanagement heeft verzorgd. Doel van de renovatie was een beter werkklimaat realiseren, meer uniformiteit in de bouwdelen realiseren en een besparing van minimaal veertig procent op het energieverbruik. Aan de hand van dit concrete voorbeeld vertelden David Kema van RDW en Eric Zweers van abcnova hoe ze deze opgave gezamenlijk hebben aangepakt en hoe het uiteindelijke resultaat de vooraf gestelde doelen ruimschoots overtreft.

Het Nieuwe Werken 

Albert Monkel, verantwoordelijk voor de implementatie van het Nieuwe Werken, lichtte vervolgens toe hoe nieuwe werkplekconcepten worden aangevlogen, maar ook hoe je mensen meeneemt in deze verandering. Want een gebouw verduurzamen is essentieel, maar mensen duurzamer later werken is minstens zo belangrijk.

Inzicht in verduurzaming

Rowin Oosterink van abcnova liet vervolgens aan de hand van een zogenaamd sturingsinstrument zien hoe gemeentes hun vastgoedportefeuille kunnen transformeren naar een klimaatneutrale portefeuille. Inzicht in kosten en besparingen is nodig om strategische keuzes te maken over het doorvoeren van verschillende maatregelen, waaronder wellicht het afstoten of slopen van bestaande panden. Dit kost veel tijd en geld. Met behulp van dit sturingsinstrument kunnen prioriteiten worden gesteld. En daarmee wordt het ook mogelijk een routekaart en planning te maken voor de verduurzaming van publiek vastgoed.

Deze kennissessie zullen we ook in het midden van het land organiseren. Wilt u daarbij zijn, neem dan contact op met Eric Zweers, manager publiek vastgoed.

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Kennissessie Toekomstbestendig Huisvesten
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.