• abcnova nieuws

    Wij houden u graag op de hoogte

Open dag Kulturhus de Spil Nieuwleusen

03 september 2018

Kulturhus de Spil in Nieuwleusen is een in het oog springend project dat met liefde voor de omgeving en de gebruikers is ontwikkeld. Afgelopen zaterdag was er een open dag voor de inwoners van Nieuwleusen. Een mooi moment om even terug te blikken op dit mooie, duurzame project.

Het lijkt nog zo kort geleden dat de leerlingen van het Agnieten College de tijdscapsule hebben begraven en daarmee het feestelijke startschot gaven voor de bouw van Kulturhus de Spil. Nu, nog geen jaar later, is het project gereed. De verbouwing en nieuwbouw van het voormalige Rabobankgebouw tot Kulturhus brengt diverse maatschappelijke organisaties onder één dak. “Het is een bijzonder project”, vertelt Simon de Jong, projectmanager bij abcnova. “Bijzonder om de hechte samenwerking met de gebruikers en de gemeente te zien. Maar ook door het duurzame karakter en de snelheid, mede door de inzet van aannemer Jansman Bouw, waarmee dit project is opgeleverd.”

Voor de samenleving, door de samenleving

Kulturhus de Spil heeft als doel Nieuwleusen te verbinden. De prachtige locatie, midden tussen Noord- en Zuid-Nieuwleusen, maakt dat mogelijk. Het verbinden komt ook terug in de betrokkenheid van de uiteindelijke gebruikers van het pand. De Jong vertelt: “Al bij het opstellen van het zogenaamde programma van eisen zijn de maximale wensen van alle gebruikers leidend geweest. Dit is vervolgens samen met de architect uitgewerkt. Hierin was ook oog voor mogelijke samenwerkingen tussen gebruikers door ruimtes zoals de keuken en kantine voor meerdere doeleinden te gebruiken.” Een unieke aanpak, maar volgens de Jong de enige manier om een Kulturhus te realiseren waar iedereen zijn plek heeft. Samenwerking en verbinding kwam ook terug in de keuzes die de aannemer Jansman Bouw heeft gemaakt door zo veel mogelijk te kiezen voor plaatselijke en regionale leveranciers.

IMG 0100

Duurzaam op alle fronten

Kulturhus de Spil is gasloos en de verwarming en koeling worden geregeld via warmtepompen, die worden gevoed door honderden zonnepanelen op het dak. Een ander duurzaam aspect dat je nog niet zo vaak ziet is dat alle techniek uit het oude Rabobank gebouw is hergebruikt. “Waar vaak wordt gekozen om alles eruit te slopen en compleet opnieuw te beginnen, hebben wij het anders gedaan”, licht De Jong toe. “Alles is hergebruikt, zoals de kozijnen, de luchtkanalen, de wandafwerking en zelfs de latjes tussen het systeemplafond. Alles is waar nodig aangepast, verlegd en zo behouden.”

Kortom een project waarop de gebruikers, de gemeenten en alle betrokkenen enorm trots op zijn. Of zoals Jansman Bouw het zo mooi verwoordde: “Het Kulturhus de Spil was een geweldig mooie topklus voor onze vaklieden.” En zo is het maar net.

De foto's zijn gemaakt in opdracht van Dalfsennet door Wim Schrijver. 

Deel dit bericht:

Wij houden u graag op de hoogte

Schrijf u hier in voor de nieuwsbrief

Vul een voornaam in.
Vul een achternaam in.
Vul een (geldig) e-mailadres in.
Open dag Kulturhus de Spil Nieuwleusen
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.