Forum
Groningen

Groningen

Kunst en cultuur smelten samen bij cultureel centrum in het hart van de stad.

Kunst en cultuur smelten samen bij cultureel centrum in het hart van de stad.

Beeld: interieur Stella Dekker, exterieur Deon Prins

In de binnenstad van Groningen staat een bijzonder en opvallend gebouw: Forum Groningen. Een gebouw dat bezoekers verrast aan de buitenzijde, moet ook voldoen aan die verwachting als het gaat om de inrichting. Het Forum Groningen heeft een oppervlak van 34.000 m2 en biedt plaats aan de stadsbibliotheek, twee museumzalen, debatcentrum, Art-house bioscoop met vijf filmzalen en meerdere horecaconcepten waaronder een grand café op de begane grond, restaurant op de bovenste verdieping en filmcafé. Daarnaast beschikt het gebouw over een groot, flexibel te programmeren vloeroppervlak. Onder het Forum Groningen bevindt zich een 5-laagse ondergrondse parkeergarage met 380 parkeerplaatsen en 1.400 fietsstallingsplaatsen.

Afbouw en inrichting

abcnova heeft het Forum Groningen bij de ontwikkeling ondersteund en stuurde de afbouw en inrichting aan. Op basis van het inhoudelijk programma van eisen stelden we een ruimteboek samen. Dit boek is het uitgangspunt geweest voor het interieurontwerp en de inrichting. 

Complex binnenstedelijk project

Ook verzorgde abcnova de selectieprocedure van de interieur- en tentoonstellingsarchitect en stelt de nodige projectkaders op. Bij dit complexe binnenstedelijke project speelt goed overleg met de vele verschillende gebruikers, de omgevingsmanager, gemeentelijke instanties en stakeholders een essentiële rol.  

Het Forum is 29 november 2019 feestellijk in gebruik genomen en heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Recentelijk won de hele gebiedsontwikkeling Grote Markt Oostzijde, waaronder dus het Forum Groningen, de NEPROM-prijs 2021. Maar het is al eerder bestempeld als het Beste Gebouw van 2020, het won de Dutch Design Award, het is het Beste Publieke Gebouw volgens Architectenweb Awards en volgens de vakjury van de Architectuurprijs, de Beste Bibliotheek van Nederland én schopte het zelfs tot de laatste 5 wereldwijd! at het gebouw nu prijzen wint is natuurlijk geweldig, maar dat de bezoekersaantallen veel beter zijn dan voorspeld, is de allermooiste prijs. Ondanks de verplichte sluiting door de coronamaatregelen zijn de bezoekerscijfers nog even hoog als in de eerste periode. 

Diensten #projectmanagement #procesmanagement #juridisch-advies
Speciale expertises #aardbevingsbestendig-bouwen

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Forum Groningen
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.