Integraal
Huisvestingsplan
Waddinxveen

Waddinxveen

Een integraal huisvestingsplan voor alle scholen in Waddinxveen

Een integraal huisvestingsplan voor alle scholen in Waddinxveen

Net als veel andere gemeenten, zag ook Waddinxveen zich gesteld voor een huisvestingsvraagstuk voor haar scholen. Wethouder Brigitte Leferink van de gemeente Waddinxveen licht dit toe: “Er waren concrete plannen voor gezamenlijke nieuwbouw voor drie scholen in Waddinxveen-Noord. Tegelijkertijd speelden een aantal wezenlijke dilemma’s: wel of geen gymzaal, wat te doen met de welke invloed heeft nieuwbouw op andere schoolbesturen? We hebben toen besloten eerst in gesprek te gaan met alle partijen en alle dilemma’s op tafel te leggen, en dán pas aan eventuele nieuwbouw te beginnen. Na anderhalf jaar zijn we met alle schoolbesturen, de ambtelijke organisatie en de politiek tot een integraal huisvestingsplan (IHP) gekomen voor alle scholen.”

Om te komen tot een IHP waarin alle partijen zich konden vinden, werd een intensief traject gevolgd en gebruik gemaakt van het IHP-model van abcnova. “Een onafhankelijke ervaringsdeskundige, is onontbeerlijk gebleken bij dit proces”, zegt Leferink. “In Frank Uijting van abcnova hebben we de juiste persoon gevonden, die draagvlak kan creëren bij besturen en onderwijsorganisaties enerzijds, en de gemeenteraad anderzijds.”Dhr. Uijting geeft aan dat het omslagpunt in dit proces lag in gelijkwaardigheid. Met name in de benadering van de kwaliteit van de m2 onderwijsruimte, zonder onderscheid te maken tussen nieuwbouw en renovatie. Zo zijn we gekomen tot de ‘Waddinxveense norm’, die - in combinatie met mogelijke doordecentralisatie - de basis gaf om gezamenlijk tot een totaalplan te komen.”

Ook Marco van Zandwijk, kennismanager bij Waarborgfonds & Kenniscentrum Ruimte OK, complimenteerde de gemeente en abcnova met hun aanpak. “Het Kwaliteitskader Huisvesting van Ruimte OK is in het IHP van Waddinxveen erg goed benut. We hebben de gemeente en abcnova dan ook gevraagd om, tijdens onze kennisdag ‘Grip op kwaliteit’ op 29 november 2016, samen een kennissessie te leiden over hun IHP. De eenduidige en praktisch toepasbare kwaliteitscriteria uit het kader komen duidelijk terug in het plan, waarin gebruikersbelangen vooropstaan”, zegt Van Zandwijk.

Het IHP van de gemeente Waddinxveen is met recht uniek te noemen. En ook al kostte het de gemeente veel tijd, Leferink vindt het de investering dubbel en dwars waard. “Door met elkaar in gesprek te gaan, kregen we een helder beeld van wensen, kansen, mogelijkheden en problemen. We hebben altijd de dialoog opgezocht met de schoolbesturen en gevraagd of zij zich in voorgestelde oplossingen konden vinden. Zo zijn we samen tot een totaalplaatje gekomen waarbij alle scholen toekomstbestendig zijn en over goede huisvesting beschikken. Of dit nu renovatie of nieuwbouw is; met dit integraal huisvestingsplan hebben we het onderwijs voor alle kinderen in Waddinxveen gewaarborgd.”

Diensten #huisvestingsadvies

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Integraal Huisvestingsplan Waddinxveen
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.