It
Swettehûs

Leeuwarden

Centraal provinciaal brugbedieningscentrum en nieuw steunpunt Provinciale Waterstaat in Leeuwarden. Een nieuw gebouw voor 40% gemaakt van hergebruikte materialen en vol duurzame innovaties. En hiermee één van de meest circulaire gebouwen van Friesland.

Centraal provinciaal brugbedieningscentrum en nieuw steunpunt Provinciale Waterstaat in Leeuwarden. Een nieuw gebouw voor 40% gemaakt van hergebruikte materialen en vol duurzame innovaties. En hiermee één van de meest circulaire gebouwen van Friesland.

In Leeuwarden wordt een centraal provinciaal brugbedieningscentrum en een nieuw steunpunt voor Provinciale Waterstaat gerealiseerd: it Swettehûs. Het gebouw wordt volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Dit past bij de ambities van onze opdrachtgever provincie Fryslân om een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren. Dat betekent onder andere dat minimaal 40 procent uit hergebruikt materiaal bestaat en 10 procent biobased.  Hiermee wordt it Swettehûs één van de meest circulaire gebouwen van Friesland en kunnen we het met trots een circulair icoon noemen.

Vanuit it Swettehûs worden straks niet alleen 40 bruggen door 20 burgwachters bediend, maar het gebouw en omliggende terrein kent ook andere gebruikers. It Swettehûs is straks ook de uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. Het markante gebouw geeft tevens een impuls aan het industrieterrein, wat in lijn verder wordt ontwikkeld.

Aquathermie
Later dit jaar komt naast het gebouw een haven met los- en aanlegkade voor werkschepen. De kade wordt gemaakt van gebruikte damwanden uit het Van Harinxmakanaal. Op de damwanden komen leidingen die thermische energie uit de bodem en het oppervlaktewater gaan halen voor verwarming en koeling van het gebouw. Deze vorm van aquathermie door energiedamwanden is een primeur voor Fryslân.

Rol abcnova
abcnova is in opdracht van de Provincie Fryslân verantwoordelijk voor de projectbeheersing, het risicomanagement, contractmanagement (UAV-GC) en het technisch management. Voor de uitvoeringsfase zijn wij, inclusief het toetsteam, gecontracteerd voor de kwaliteitscontrole. 

Provincie Fryslân maakte deze mooie animatie van het toekomstige Swettehûs.

 

Diensten #contractmanagement #projectmanagement #risicomanagement-en-planning
Speciale expertises #duurzaamheid

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
It Swettehûs
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.