Provinciehuis

Groningen

Verwezenlijken duurzaamheidsambitie provincie Groningen met een gasloos en duurzaam provinciehuis.

Verwezenlijken duurzaamheidsambitie provincie Groningen met een gasloos en duurzaam provinciehuis.

Aardgas en duurzaamheid zijn twee hot items in Nederland en zeker in Groningen. De provincie Groningen heeft het voornemen om het provinciehuis in Groningen gasloos te maken. Het provinciehuis Groningen vormt de centrale huisvesting voor de provinciale organisatie. Het pand bestaat uit diverse bouwdelen met diverse bouwjaren. Grofweg wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen het "rijksmonumentale deel", met adres Martini Kerkhof 12, en het "nieuwe deel", met adres Sint Jansstraat 4. Deze beide delen zijn met elkaar verbonden middels een luchtbrug over de Singelstraat.

Transitie naar gasloos

De transitie naar een duurzamer huisvesting is inmiddels gestart. Naast de eerste stap, de Basisrenovatie Plus loopt nu het project Gevelrenovatie Plus, waarbij de schil van de huisvesting nog verder wordt geoptimaliseerd en verduurzaamd. De volgende stap is om het provinciehuis gasloos te maken. Onder gasloos wordt de transitie verstaan naar een gebouw dat verwarmd wordt zonder gebruik te maken van (aard)gas of andere niet hernieuwbare bronnen.

Ambitie provincie Groningen

Een gasloos provinciehuis is voornamelijk door de leeftijd en het monumentale karakter uniek. De provincie Groningen loopt voorop en geeft met deze ambitie het goede voorbeeld. Met de beoogde doelstelling kan de gaskraan in 2020 definitief dicht. Met deze maatregel wordt gemiddeld 250.000 m3 gas per jaar bespaard.

abcnova is in opdracht van de provincie Groningen verantwoordelijk voor het projectmanagement en de inkoop- en aanbestedingsprocedures voor zowel de gevelrenovatie plus als gasloos.

Diensten #projectmanagement
Speciale expertises #duurzaamheid

Verzamel projecten en download een PDF

Verzamel projecten en download de PDF

X

Bedankt voor uw interesse in deze PDF. Vul uw e-mailadres in om deze te kunnen downloaden.

Vul een (geldig) e-mailadres in.
Provinciehuis
abcnova gebruikt cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Meer informatie is beschikbaar in onze privacy statement.